Recensies Nasim en Natalie

Saskia van Westhreenen in de Leeuwarder Courant: Alle lof voor Feller en Abdellaoui. Het boek leest als een trein en er staan fantastische inkijkjes in over het kleurrijke leven in Nederland van vandaag. Je zou hopen dat alle juffen van groep 4 het aanschaffen voor de leesles.

Annet de Groot in het AD: Nasim en Natalie is eigenlijk een moderne multicultivariant van Jip en Janneke, die oer-Hollandse buurkindjes. Gelukkig zijn Nasims ouders goed geïntegreerd en spreken ze Nederlands. Zo blijft het een vrolijk boek waarvan kinderen – en ouders – wat kunnen leren over het toegaat bij nieuwe Nederlanders.

Pjotr van Lenteren in de Volkskrant: Een vrolijk boek over twee culturen, belooft de omslag. Aangezien die ook in het Arabisch geschreven is en de auteurs dezelfde verschillende achtergronden hebben als Nasim en Natalie, zou dat nog kunnen lukken ook.

De Stentor: Het pas verschenen kinderboek Nasim en Natalie behandelt op speelse wijze verschillende onderwerpen waaruit de verschillen tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur blijken. Niet alleen ‘grote’ onderwerpen zoals de koranschool ‘rammeldan’ en het slachten van dieren komen aan bod. Ook voor kinderen van de leeftijd van de hoofdpersonages belangrijke zaken komen ruimschoots aan de orde. Zo blijkt Nasim niet te weten van het bestaan van de tandenfee, en zijn ouders ook niet. De losse tand van Nasim zou dan ook in een doosje zijn verdwenen als Natalie hem niet op de winstmarges, vijftig eurocent, en de spanning van deze Nederlandse fee vertelt. Het is nog even wennen, ook voor de ouders van Nasim . De jongen blijft van de zenuwen lang wakker en betrapt daardoor zijn moeder. Ze redt de situatie, krijgt Nasim weer in slaap en de volgende ochtend blijkt gelukkig dat de fee haar belofte gestand heeft gedaan.