Valentijnsweetjes en bijgeloof

Waar komt Valentijnsdag vandaan?

In de Middeleeuwen trokken mannen en vrouwen een naam uit een bokaal om te weten wie hun Valentijn zou zijn. Ze droegen deze namen vervolgens één week lang op hun mouwen. In het Engels bestaat er nog altijd een uitdrukking ‘to wear your heart on your sleeve’.  Het betekent dat het voor andere mensen gemakkelijk is te weten hoe jij je voelt. In de Middeleeuwen aten vrouwen ook raar voedsel op Valentijn omdat ze geloofden dat ze dan zouden dromen over hun toekomstige echtgenoot.

Valentijnskaarten deden hun intrede in de achttiende eeuw. Ze werden gebruikt als vervanging voor handgeschreven liefdesbrieven en gedichten. Kerstmis blijft nog steeds het feest waarvoor de meeste kaarten worden verstuurd, maar Valentijnsdag staat toch op de tweede plaats. Dit komt omdat niet alleen geliefden en echtparen Valentijnkaarten krijgen, maar ook familieleden, leraren, klasgenootjes en zelfs huisdieren.

De eerste Valentijnsgeschenken werden uitgedeeld in de zeventiende eeuw, maar pas in de negentiende eeuw was de verkoop ervan aan een echte opmars toe. Chocolade als Valentijnsgeschenk deed pas op het einde van de negentiende eeuw zijn intrede. Tegenwoordig wordt maar liefst 85% van alle Valentijnsgeschenken aangekocht door vrouwen.

De Italiaanse stad Verona, waar de geliefden Romeo en Julia leefden in het gelijknamige verhaal van William Shakespeare, ontvangt ieder jaar op Valentijnsdag meer dan duizend brieven die geadresseerd zijn aan Julia.

Een oud bijgeloof beweert dat het soort vogel dat je te zien krijgt op Valentijnsdag de persoonlijkheid van je toekomstige echtgenoot voorspelt.
Spreeuw: een arme man. Distelvink: een miljonair. Merel: een priester of geestelijke man. Kruisbek: een twistzieke man. Roodborstje: een man die de misdaad bestrijdt. Uil: geen man; je zult een oude vrijster worden. Het zien van duiven op Valentijnsdag zegt niets over het soort man waarmee je zult trouwen, maar het is wel een voorbode voor een lang en gelukkig huwelijk.

Niet alleen vogels zeggen iets over je toekomstige huwelijk. Als je bijvoorbeeld een eekhoorn ziet op Valentijnsdag betekent dit dat je met een oplichter zult trouwen die er met al je geld vandoor zal gaan. Blijf dan maar alleen!

Zie je een stier op Valentijnsdag, dan zul je veel kinderen krijgen. Dat gold misschien vroeger, maar nu met alle voorbehoedsmiddelen natuurlijk niet meer.

Als je op Valentijnsdag een handschoen op straat vindt, dan bezit de man met wie je zult trouwen de tweede handschoen.

Wil je weten hoeveel kinderen je zult krijgen, dan kan je een appel in twee snijden. Het aantal zaadjes in het midden van de appel staat voor het aantal kinderen dat jij en je echtgenoot zullen hebben. Ook als je niet kunt kiezen tussen verschillende huwelijkspartners, kan een appel nuttig blijken. Draai aan het steeltje van de appel en spreek bij elke draai de naam van een mogelijke huwelijkspartner uit. De naam die je zegt op het moment dat het steeltje valt, is de naam van je toekomstige echtgenoot. Heb je op Valentijnsdag geen appels in huis, dan kan een krant, de radio of de tv nog altijd een oplossing bieden. De eerste naam die je op Valentijn in de krant leest of op tv of op de radio hoort, is de naam van je toekomstige echtgenoot.

Ongeveer 3% van alle eigenaren van huisdieren geeft Valentijnkaarten of relatiegeschenken aan hun hond of kat. In de dierenspeciaalzaak vind je een groot assortiment aan speeltjes en lekkernijen in de vorm van hartjes en andere Valentijnmotieven.  Er zijn tegenwoordig ook Valentijnskaarten voor dieren.

Valentijn en moederdag zijn de gelegenheden waarbij het vaakst bloemen worden gegeven. Wereldwijd worden er meer dan 50 miljoen bloemen geschonken voor Valentijn. 73% van alle Valentijn bloemen wordt aangekocht door mannen, terwijl slechts 27% van de vrouwen bloemen cadeau doet voor Valentijn.

In sommige culturen krijgt een vrouw voor Valentijn kleren van haar aanbidder. Als de vrouw het kledingstuk beslist te houden, betekent dit dat ze zijn voorstel om met hem te trouwen aanvaardt.

De langste kus tussen een man en een vrouw staat op naam van een stel uit Chili dat ruim vijf en een halve dag de lippen tegen elkaar gedrukt hield.

Een homostel uit Thailand kuste  in februari 2012 50 uur en 25 minuten met elkaar. Dit leverde de twee mannen een diamanten ring van 3.200 dollar en een reischeque van meer dan 6.000 dollar op.

Op 14 februari 2005 probeerden duizenden stellen in Manilla om het kusrecord uit het Guiness Book of Records te verbreken. In de Filipijnse hoofdstad werd een kusmarathon gehouden. Zelfs de burgemeester van de stad nam deel aan de wedstrijd in een poging het record, dat op naam staat van twee Chilenen, te verbeteren.

Een op 14 februari 2012 opgelaten opgelaten Valentijnsballon heeft in het zuiden van Californië tot een storing in de elektriciteitsvoorziening gezorgd, waardoor ruim vijftienduizend huishoudens zonder stroom kwamen te zitten. De rondzwevende met helium gevulde ballon maakte contact met een verdeelstation, waarna in alle huizen die via dat station van elektriciteit worden voorzien, de stroom plotseling uitviel. De storing duurde ruim een uur, zei een woordvoerder van de elektriciteitscentrale.

Vroeger was het de gewoonte dat de eerste persoon die je op 14 februari kuste het hele jaar je Valentijn of speciale geliefde was.

De maand met het laagste geboortecijfer is november. De negende maand na februari .

De duurste Valentijnskaart die ooit werd gestuurd, van vervaardigd uit gekerfd ivoor. Ze werd in 1891 aan een Italiaanse prinses gegeven. Prijs 250.000 euro

Het populairste Valentijnslied is ‘My funny Valentine’ uit 1937.

De meest bizarre Valentijnsstunt werd uitgevoerd door Albert Jones uit Noord-Wales. Hij bracht gezeten op een olifant een Valentijnskaart aan zijn vrouw.

Per jaar worden in Nederland zo’n vijftig miljoen Valentijnskaartjes, e-mails en sms’ jes verstuurd.

De ringvinger stamt uit de Romeinse tijd. Toen dacht men dat de vierde vinger rechtstreeks in verbinding stond met het hart.

Plant driekleurige viooltjes in de vorm van een hart in je tuin, terwijl je aan je geliefde denkt. Als ze bloeien zal de liefde ontluiken.

Met intens kussen verbruikt men zeven calorieën per minuut.

Met bloemen wordt door de man veel gezegd, maar ook veel verzwegen.

Verliefd worden houdt in dat iemand gedurende een half jaar een ander mens wordt, daarna wordt men zichzelf weer.

TERUG